CIF gaat 100 miljoen investeren in de glasvezel netwerken voor buitengebieden

Geplaatst op: 03 maart 2017

CIF stelt dit jaar 100 miljoen euro beschikbaar voor glasvezelnetwerken in Nederlandse buitengebieden

CIF START NIEUW CLUSTER GLASVEZELCAMPAGNES IN VERSCHILLENDE REGIO’S
In de komende maanden kunnen 32.000 plattelandsadressen zich inschrijven voor toegang tot snel internet en televisie met haarscherpe beelden. Met de start van nieuwe glasvezelcampagnes maakt het Rabo Bouwfonds Communication Infrastructure Fund (CIF) wederom een belangrijke stap voorwaarts om uiteindelijk álle adressen in het buitengebied van Nederland toegang te bieden tot snel internet. De nieuwe glasvezelcampagnes worden georganiseerd in deelgebieden die zich bevinden in de regio’s Vechtdal, Foodvalley, Achterhoek, O-gen (Utrecht), Brabant, Veluwe en Zuidoost-Twente. In de afgelopen anderhalf jaar realiseerde CIF al glasvezelprojecten voor ruim 32.000 adressen in het buitengebied.
De 32.000 adressen die in het nieuwe cluster een aanbod krijgen, zijn verdeeld over verschillende regio’s. In iedere regio wordt in een eerste deelgebied een glasvezelcampagne georganiseerd. Wanneer de helft van de adressen in een deelgebied zich tijdens de campagne aanmeldt, wordt door CIF begonnen met de bouw van het glasvezelnetwerk. Inclusief de bestaande regio’s waar CIF actief is, stelt het investeringsfonds in 2017 100 miljoen euro beschikbaar voor de bouwen van glasvezelnetwerken in het buitengebied van Nederland.

Aanbieders en kosten
Bewoners en bedrijven kunnen kiezen uit de diensten van meerdere dienstenaanbieders. Voorafgaand aan de campagne is bekend welke dit zijn. Naast een abonnement bij een dienstaanbieder, betalen bewoners ook een aansluitbedrag om de glasvezel aan te leggen naar de woning. De aansluitkosten voor deze gebieden worden aangeboden in twee betalingsvarianten (inclusief btw): maandelijks een vastrechtbijdrage van 12,50 euro óf eenmalig 1.600,- euro zonder maandelijkse vastrechtbijdrage. Het aanbod geldt voor alle adressen in het buitengebied zonder coaxaansluiting.

Wat en wie is CIF
Het Communicatie Infrastructuur Fonds beheert sinds de oprichting in 2008 het derde grootste telecomnetwerk van Nederland. Het heeft inmiddels 350.000 adressen voorzien van een aansluiting op coax- en glasvezelnetwerken. Eerder realiseerde CIF met de campagne ‘Glasvezel Buitenaf’ al tien succesvolle glasvezelprojecten voor ruim 32.000 adressen. Deze gebieden bevinden zich met name in Overijssel en Gelderland. In de provincie Noord-Brabant is CIF actief met de campagnenaam ‘Mabib’ en is het gestart met de bouw van een glasvezelnetwerk voor 35.000 adressen in het buitengebied van Brabant.